A devenit o tradiție, de trei ani am luat parte cu prietena mea la concertul pop & rock simfonic organizat de Filarmonica Arad.

Orchestra simfonică și corul academic, alături de dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaș, dirijorul Giuseppe Carannant din Italia și invitații Nelu Slev și Sur Austru au avut o prestanță răcoritoare.

Știam că este perioada când ar trebui să aibe loc și noroc că am verificat ziarul local online deoarece evenimentul s-a anunțat doar cu două zile înainte. Aceasta să fie o lecție să urmăresc Filarmonica Arad pe rețelele sociale.

Având puțină experiență de anii trecuți pot compara, dar fiind niște experiențe plăcute nu pot să spun care an a fost mai reușit. Chiar dacă un an a fost mai slab din acest punct de vedere, tot aș participa la evenimentul următor. De ce? Pentru că este un eveniment la care participă adolescenți, tineri și persoane mai în vârstă. De asemenea, este frumos să vezi oameni cu stiluri de viață atât de diferite uniți de piese celebre interpretate într-o manieră proprie.

Este imposibil să nu știi două sau trei melodii, de la Queen la Tom Jones, mulți artiști și melodii nemuritoare ne-au încântat. Mărturisesc că am cântat și eu versurile lui Delilah, muzica răsuna destul încât să-mi acopere talentul și să nu deranjeze vecinii. Piese ca „You raise me up” sau „Imagine” au fost interpretate original, de obicei trebuie să ai grijă cu astfel de piese să nu plictisești audiența. A fost o plăcere să vezi adolescenți care se mirau că au recunoscut și ei o piesă sau două. Cred că se așteptau la un spectacol mohorât și în schimb s-au trezit surprinși că le place ce văd și mai ales ce aud.

Nu îmi amintesc dacă în primul an s-a întâmplat, dar și anul trecut și ieri a plouat cu găleata. Da, este un eveniment ținut în aer liber și deși câțiva participanți au plecat când norii amenințători s-au proptit deasupra noastră, cei mai mulți s-au refugiat la terase când ploaia a început să fie insuportabilă. Mulți dintre cei prezenți aveau pregătite umbrele, pelerine sau câte o haină în plus.

O noutate față de anii trecuți a fost trupa Sur Austru, o trupă arădeană de black metal transilvănean. Gazda spusese că vom fi martorii unei tehnici numită growl metal dacă am auzit bine. Din păcate, chiar în timpul în care cei din trupă au început să cânte, am realizat că plouă prea mult și ne-am furișat la o terasă. Nu i-am văzut bine pe scenă, dar sunetul ajungea până la noi perfect.

A fost ceva nou, într-adevăr. Nu pot să spun că nu mi-a plăcut, a fost prima dată când am auzit așa ceva. Tocmai asta îmi place cel mai mult la acest eveniment, toată lumea e deschisă la nou. Pentru că știm nivelul Filarmonicii Arad, ne gândim automat că oricine i s-ar alătura este de aceeași calitate. Recunosc, la un moment dat, când ploua extraordinar de tare, cei din trupă își arătau tehnica iar cei din cor înaltul vocilor, m-am gândit la sfârșitul lumii. Dar totul e bine când se termină cu bine și toată lumea a fost din nou cuprinsă de veselie când ploaia s-a oprit. Am fost răsfățați și cu un curcubeu superb.

Pentru prima dată într-o locație nouă, concertul a fost de calitate și din punct de vedere organizatoric. Deși niciodată nu a început la ora menționată, ci cu aproximativ zece minute întârziere, nimeni nu a fost nemulțumit. Intrarea a fost liberă, scaune la discreție și locuri unde să te adăpostești de ploaie. Nu au lipsit răcoritoarele și berea, bineînțeles. Cu toate acestea, nu am văzut în acești trei ani vreo urmă de comportament nerespectuos. Alături de doamne în rochii de vară și tocuri au stat rockeri cu plete lungi și tricouri negre. Unii au venit și cu animalele de companie deși natura ne-a oferit vizita unor cărăbuși încântători.

Seara s-a încheiat minunat, cu un cer pe care fotografiile nu îl pot reproduce, cu amintirea spetacolului și mirosul de vară.

A.