Colecția: Istorii secrete vol. XIX

Titlu: Întoarcerea lui Dracula.Vârcolaci, strigoi și alți monștri atestați în România

Autor: Dan Silviu Boerescu

Editura: Integral

Anul: 2018

Prețul plătit pentru carte: 5 lei

Obosită după o zi întreagă în care am ajutat la organizarea și buna-funcționare a unui maraton, am ajuns în gara puțin după ora nouă. Din obișnuiță, am verificat tonomatul de cărți din gară. Titlul acestei cărți m-a captivat și amuzat în același timp. Defectul acestor tonomate este că te obligă să judeci o carte după copertă și titlu, dar când auzi că Dracula are atestat de monstru, ce mai contează descrierile?

Abia după ce am terminat cartea am văzut descrierea de la început: „docu-drame și mituri istorice însoțite de consemnări din presă prezentate de Dan-Silviu Boerescu”. Dacă aș fi fost atentă la aceea mică frază, nu aș mai fi fost șocată că RomâniaTv, Wikipedia și Antena3 sunt citate lejer și mai ales des ca surse după numeroase paragrafe.

Cartea conține șase referiri la povestiri și anume:

  1. Adevăratul Dracula era femeie: Elisabetha Báthory
  2. Legendele sașilor și ficțiunea lui Bram Stoker
  3. Moroi, strigoi și alți monștri mioritici – de la daci până în contemporanitate: exorciștii din Bulzești
  4. București, „orașul fantomelor”
  5. 2015: Vârcolacul de la Brașov
  6. Licantropia – boală, nebunie sau modă cinematrografică: Hotel Transylvania

Ceea ce m-a atras la cartea aceasta a fost perspectiva că este posibil să fiu mai apropriată de legendele autentice. Să descoperi mai mult România este o călătorie în sine și m-am gândit că ajutorul ei îmi va îmbogăți cunoașterea.

Aveam o vagă idee despre ce ar face femeile pentru frumusețe, dar niciodată că o mulțime de crime ar putea avea justificarea aceasta. Pe măsură ce ororile comise de Elisabetha Báthory sunt dezvăluite, pe atât mi se pare mai greu să o înțeleg. Atât pe ea, cât și pe familia ei care a insistat să o protejeze, subliind faptul că atunci când ești nobil crimele nu au aceeași gravitate ca atunci când sunt comise de cineva cu origini sănătoase.

O parte din viața lui Vlad Țepeș  este prezentată, în paralel cu confuzia pe care Bram Stoker a creat-o între personajul istoric și cel fictiv. Presărată cu un trecut violent, viața nepotului lui Mircea cel Bătrân nu a dus lipsa de dragoste. În special pentru săsoaice. Dragostea cu năbădăi dintre Vlad Țepeș, prima soție, Anastasia Holszanska, nepoata Reginei Sofia a Polonei și Katharina Siegel este una greu de urmărit, dar foarte interesantă. Logica oamenilor îndrăgostiți mă depășește, dar apreciez perseverența. De la copilărie până la sfârșitul straniu și absența rămășițelor pământești, existența acestui personaj este mai importantă pentru noi, românii decât un personaj fictiv. Desigur, turismul are beneficii din această alianță cu mitul vampirilor, dar nu trebuie să pierdem veridicitatea istorică.

Capitolul despre moroi, strigoi și alți monștri mioritici – de la daci până în contemporanitate: exorciștii din Bulzești este de preferabil să fie citit ziua, în lumina mare. Eu am făcut greșeala să încep capitolul seara, înainte să  adorm și nu am mai adormit după aceea. Să citești despre transformarea și extirparea unui moroi, blesteme ce au distrus sate, diferența dintre strigoi, fantome și pricolici nu este tocmai un cântec de leagăn. Totuși, cultura noastră este bogată și eu nu am avut idee. Dacă știam exista posibilitatea să nu îmi atât de frică, nu?

Următorul subiect abordat este capitala țării, din perspectiva clădirilor bântuite. Nu mai este mult și voi vizita din nou acest oraș, așa că nu am vrut să rețin numele clădirilor și locurilor care m-ar putea face să întâlnesc persoane cu totul speciale. Bineînțeles, un oraș de dimensiunile capitalei noastre, ascunde zvonuri, mituri și legende urbane. Cine știe dacă toate acele lucruri sunt adevărate? Este alegerea noastră dacă vom crede sau nu.

Vârcolacul din Brașov a fost un capitol dezamăgitor. A început cu o povestire despre o soție care descoperit că soțul ei, un bărbat aparent normal de cele mai multe ori, merge în nopțile cu lună plină, fugărește și ucide animale. Și cam atât, din păcate. Curiozitatea mea a izbucnit deoarece nu am aflat dacă l-a părăsit soția, a devenit și ea vârcolac sau dacă s-a dovedit științific că domnul chiar este vârcolac. Istoria și alte detalii despre aceste ființe se extinde și în capitolul următor.

Analizată prin prisma bolii, nebuniei și a modei cinematrografice, licantropia este umbrită de „Hotel Transylvania”. O lungă recenzie a filmului animat a fost scrisă. La început m-a deranjat, dar apoi m-a convins că este ceva demn de vizionat.

Colecția conține mai multe volume, după cum urmează:

Volumul I. Cele mai murdare crime politice din istoria modernă a României

Volumul II. Clipele astrale ale istoriei României. Zece zile incredibile care ar fi putut schimba destinul țării

Volumul III. Pagini din istoria țării pe care am vrea să le uităm

Volumul IV. Zece mistere fascinante ale spațiului carpato-danubiano-pontic

Volumul V. Românii neștiuți din spatele marilor personalități ale omenirii și secretele lor odioase

Volumul VI. Cei care au încercat să distrugă România… și aproape au reușit. Ipoteze despre motivațiile lor ascunse

Volumul VII. Aurul, uraniul și alte comori furate din România. Noi scenarii despre marile jafuri naționale

Volumul VIII. Noua ordine europeană. Teoria conspirației privind dezmembrarea României și reîmpărțirea Bătrânului Continent

Volumul IX. Marile manipulări din istoria României. Teroriștii din decembrie 1989 – realitate, ficțiune sau manipulare criminală?

Volumul X. Operațiuni secrete  ale unor puteri străine în România

Volumul XI. Odiseea marilor spioni români din secolul XX

Volumul XII. Tainele Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

Volumul XIII. Războaiele balcanice și alte momente din istoria militară a României despre care se vorbește mai puțin

Volumul XIV. Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul, Maramureșul istoric și alte ținuturi disputate de români

Volumul XV. Secretele închisorilor românești

Volumul XVI. Crime și catastrofe uitate din istoria neagră a României

Volumul XVII. Secretele medicinei legale românești

Volumul XVIII. Enigmele românești ale celui de Al Doilea Război Mondial

Volumul XIX. Întoarcerea lui Dracula.Vârcolaci, strigoi și alți monștri atestați în România

Volumul XX. Fenomenul Maglavit și alte minuni petrecute pe teritoriul românesc

Nu este genul de carte pe care îl citesc de obicei, dar tot mi-a făcut plăcere. Cine știe dacă vom avea parte de o experiență supranaturală, minune sau alte întâmplare fabuloasă? Mai bine să citim despre ele decât să avem parte de ele.

A.