• Titlul cărţii: Frumoasele Adormite
  • Autor: Stephen King, Owen King
  • Traducere din limba engleză și note de Ruxandra Toma
  • Numărul de pagini: 836
  • Preț: 69,99 RON
  • Editura : Armada
  • Anul : 2018

Când am citit “Frumoasele Adormite”, am încercat să găsesc cuvintele în mintea mea pentru a rezuma ceea ce am simțit despre poveste – și povestirile lui Stephen King în general – dar apoi am ajuns la nota autorilor și am constatat că au făcut-o chiar ei pentru mine:

“Ca să fie credibil un roman fantastic, detaliile care stau la baza acestuia trebuie să fie realiste.”

Colaborarea lui King Sr. cu fiul său, Owen, este surprinzătoare și interesantă. Putem spune cu adevărat că Owen a moștenit abilitățile tatălui său de a crea o lume de groază în adevăratul sens al cuvântului.

De aceea cred că în general povestirile lui Stephen King au atât de mare efect. King integrează supranaturalul fără probleme în viața cotidiană. Nu veți vedea o mare explozie de nicăieri, nici extratereștrii care aterizează pe o navă gigantică … doar viața liniștită de zi cu zi a acestor personaje bine conturate; până când dezastrul intră în scenă. Încet, firește chiar. Ca și cum acest lucru s-ar putea întâmpla chiar acum, pentru oricine.

Puteți să vă uitați la “Frumoasele Adormite” în două moduri diferite. Ca o poveste de groază simplă sau o lucrare profund metaforică și politică. Pe de o parte, este o poveste horror despre o “boală a somnului”, un virus numit “Aurora”, care determină jumătatea feminină a rasei umane să formeze un cocon odată ce adorm. Practic, femeile care adorm sunt învelite într-un fel de cocon grețos și vâscos și în curând vom afla că nimeni nu vrea să încerce să înlăture acest cocon deoarece femeia odată trezită va fi acerbă și probabil va ucide.

O femeie, numită în mod corespunzător Evie (sau Eva), pare imună față de boală și, evident, știe ceva despre ce se întâmplă. Poate chiar ea a declanșat-o. De ce nu se trezesc femeile? Ce a făcut asta să se întâmple? Ce vor face oamenii acum? Pot femeile să se trezească pentru a lupta cu delirul si somnul? Atât de multe întrebări.

„Într-o lume înspăimântată, vestea falsă a fost regele”.

Și apoi, pe de altă parte, e greu să nu vezi asta ca o poveste politică. Nu puteți avea un copac supranatural, un șarpe și o femeie numită Eva, și vă prefaceți că nu observați paralelele. În plus, există și eliminarea absolută a lui Donald Trump, sexismul, împușcăturile poliției ale bărbaților și femeilor neînarmați, precum și credința aproape sfântă în știrile de pe Internet. King, aparent, a scris o poveste critică a vremurilor noastre deghizată ca o fantezie de groază.

Pentru moment, voi spune doar că m-am bucurat foarte mult de acest roman sinistru și inteligent. Ca și în cazul lucrărilor lui King Sr., simt că unele părți ar fi putut fi tăiate fără a pierde ceva valoros și că în timp ce detaliile sunt bune, uneori traversează linia .Încă o dată îmi amintesc de ce este un autor atât de popular printre fanii de genului  horror și snobii literari deopotrivă.