Titlu: O vară fără bărbați

Titlu original: The summer without men

Autor: Siri Hustvedt

Editura: Polirom

An: 2013

Preț: cadou

Un cadou neașteptat într-o zi de vară a reușit să mă binedispună într-o perioadă agitată. Pe scurt, este povestea unei poete care a decis să-și ia o pauză (nu ca cea a soțului care avea cu douăzeci de ani mai puțin ca el) și să se întoarcă în orășelul natal. Nu este o descriere a locurilor natale și a amintirilor din copilărie, din contră, totul se concentrează pe prezent și procesul de vindecare.

După ce închiriază o locuință și face cunoștință cu vecinii care îi amintesc de propriile probleme conjugale, protagonista cărții petrece timp cu mama sa și grupul ei de prietene în vârstă, descoperind o nouă perpectivă asupra bătrâneții. Și nici măcar nu cred că e atât o descoperire pentru ea cât pentru mine. Deși au reședința într-un cartier care mai degrabă aduce a cămin de bătrâni, doamnele nu își pierd dorința de viață, persoanalitățile vesele sau sarcastice și îndeletnicirile cu tente secretive.

Un alt subiect abordat subtil este cel al adulterului, după cum pomeneam mai devreme. După ce află despre aventura soțului, Mia petrece un timp internată la o secție psihiatrică. Se dovedește a fi un episod unic, iar cu ajutorul fiicei și a sorei, depășește momentul. Întoarcerea la rădăcini poate fi considerată un refugiu sau o pauză la rândul ei.

O altă preocupare a protagonistei este predarea unui curs de poezie unor adolescente. Șapte fete îi amintesc Miei despre dificultățile perioadei și creează, ce altceva decât dramă. Este o paralelă frumoasă să vezi oameni aproape de sfârșit și tinere suflete care au preocupări atât de meschine.

Ce face această carte frumoasă? În primul atitudinea Miei, chiar dacă are probleme, știe să plângă și să râdă. La cinzeci și cinci de ani viața nu trebuie să fie mai diferită ca la două zeci de ani. În grupul de prietene a mamei, ea este privită ca o copilă, iar la cursul de poezie, mai mult decât o profesoară, ea este privită ca o prietenă.

Nu în ultimul rând, faptul că descoperă că poate redeveni independentă după mulți ani de căsnicie, replicile acide adresate așa zisei „pauze” și puterea iertării fac acest roman unul delicios în zilele de vară.