Titlu: Piste false

Titlu original: Blood work

Autor: Michael Connelly

Editura: Lider și Orizonturi

An: 1997

Preț: cumpărat de pe Elefant.ro

Am cumpărat câteva cărți de acest autor de pe Elefant.ro, pentru mătușa mea. Așa că m-am gândit că până vine ea să le recupereze, o să le citesc și eu. Nu am un gen preferat de cărți, dar nu am mai citit de mult ceva de acțiune așa că mi-a făcut plăcere.

Povestea cărții se învârte în jurul unui fost agent FBI, Terry McCaleb, retras din activitate datorită unui translant de inimă. Venit în ultima clipă, transplantul îi salvează viața agentului, dar nu după mult timp, îl bulversează. Încă nerefăcut complet, este aruncat într-o investigație neoficială menită să descopere autorul unor serii de crime al cărei ultime victime este persoana care i-a donat inima agentului. Se formează noi legături personale, dar nici cele profesionale nu sunt de neglijat, întrucât lui McCaleb investigarea unui caz fără insignă, acces la laboratoare și specialiștii biroului federal îi este potrivnică. Motivația personală și iscusința îl ajută și deși toate lucrurile par să se întoarcă împotriva lui, reușește să afle cine este adevăratul criminal.

Adevărul provenit dintr-o investigație dusă pe cont propriu, nu îi ușurează viața, dimpotrivă, îl pune într-o situație de avea din nou credință, dar acesta este un aspect pe care trebuie să-l descoperiți singuri. Cartea te face să te întrebi ce ai face tu în situația aceea și atunci lucrurile devin mai grele deoarece putem judeca acțiunile celorlați, dar mai dificil cu ale noastre.

Ceea ce mi-a plăcut și intrigat deopotrivă la această carte este că nu am avut niciun suspect. Criminalul a fost atât de bine ascuns, încât a fost anevoios să-mi dau seama. Am ajuns chiar într-o fază paranoică în care suspectam pe toată lumea. Apoi, spre sfârșit, aproape de dezvăluirea vinovatului a trebuit să mă întorc și să caut mențiunile la unele situații și persoane.  

Precum agentul McCaleb care își împrăștia hârtiile pe măsuța din barca unde locuia ca să le studieze, așa suntem și noi cititorii. De asta mi s-a părut așa de surprinzător faptul că nu puteam desluși cine e făptașul, doar aveam toate datele în față. Cititorii nu sunt ca personajele, noi vedem tot și totuși măiestria autorului a reușit să ascundă ceva în plină vedere.

Protagonistul nu este tipul acela de agent imbatabil, este un om care a fost marcat de meseria lui. Deși era foarte bun la ce făcea, cazurile la care a participat au lăsat urme, nu doar fizic. Alături de el, parcurgi toată ancheta și afli lucruri noi. Bucuria de a gândi la fel cu protagonistul și de a găsi indicii este superbă.

P.S. pentru cine a citit cartea – nu vom știi niciodată ce însemna codul acela, nu?

Alexandra.