Titlu: Fetița care iubea renii / The Reindeer Girl

Autori: Holly Webb

Editura: Litera

An: 2017

Preț: cadou

Primită cadou de moș Nicolae, această carte mi-a dat bătăi de cap în timp ce făceam biscuiții de Crăciun. Este o carte pentru copii și pentru acest lucru am subestimat-o. Nu am crezut că literatura pentru cei mici a evoluat atât.

Eroina cărții este tânăra Lotta care își vizitează străbunica în Norvegia. Ea reușește să-și vadă animalele preferate, renii, la o fermă a unchiului ei. Din poveștile bunicilor este familiarizată cu viața pe care au avut-o aceștia ca crescători de reni, o viață nomadă în care principalele primejdii erau lupii, vulturii și frigul.

Adevărata acțiune începe când Lotta se trezește în trecut, în pielea străbunicii sale. Nu doar că nu trebuie să dezvăluie că este o străină, dar trebuie să se și acomodeze cu viața din tabără, vestimentația din piele de ren și mâncarea. Împreună cu verișoara ei, Erika, primește în grijă o femelă ren cu numele de Floare și puiul acesteia, Karl. Sosește sezonul în care zăpada se topește și ei trebuie să-și mute tabăra înspre coastă. Alte aventuri îi așteaptă și fetele se întâlnesc cu obstacole ce par imposibil de depășit.

Fiecare zi a Lottei petrecute în trecut este o ilustrare a vieții populației saami. Stilul lor de viață, rar întâlnit astăzi, avea la bază creșterea reniilor, locuirea în corturi, mișcarea continuă către zone cu mai multă mâncare și echilibrul cu natura. Vorbind de ilustrații, cartea conține câteva desene alb-negru, în care o putem vedea pe Lotta în diferite ipostaze.

Cartea face parte din colecția „Prima mea lectură” care conține trei serii. Seria verde este destinată pentru cei care acum încep să citească singuri, conținând și mai multe ilustrații. Seria violet, pentru cei are încep să citească fluent este adecvată. Seria rubin, din care face parte și cartea de față are o narațiune mai complexă constituind un roman de mici dimensiuni.

Sfârșitul micului roman mi-a lăsat semne de întrebare. Am împărtășit cu câteva persoane povestea și le-am cerut părerea despre final. Am primit un răspuns diferit de fiecare dată, ceea ce, deși mă frustează, mă bucură. Gândiți, micuților,gândiți.