Titlu : Les gens heureux lisent et boivent du café /Oamenii Fericiți citesc și beau cafea

Autor : Agnès Martin-Lugand

Editura : TREI

An : 2013

Pret : Cadou

Povestea începe într-o notă foarte tristă, descriind viața nu tocmai fericită a franțuzoaicei Diane. Într-un accident teribil de mașină și-a pierdut soțul Collin și pe fiica sa, Clara. Este încă tânără, dar îi vine greu să-și continue viața. Din primele pagini te face să te gândești la situația groaznică a pierderii cuiva drag, și cum nimeni nu trece cu adevărat peste acele momente.

Mă plângem că nu am ceva frumos de citit dar draga mea prietenă a venit în ajutorul meu. Am mai auzit despre această carte de la ea înainte, dar n-am avut șansa să o citesc până acum.  Cartea este o încântare, genul de carte pe care o termini în două zile, cel puțin atât mi-a luat.

Îl avem și pe Felix, prietenul pe care toată lumea ar trebui să-l aibă. Cu ajutorul lui, Diane este obligată să iasă din starea ei, și din apartamentul ei. Felix este personajul “delicios” care lasă o impresie bună chiar si atunci când nu e în centru atenției. Este partenerul de afaceri a Dianei, cei doi dețin o cafenea, dar are propriul său program și de aceea afacerea lor nu a obținut atât de mult venit. Felul în care vorbește despre relațiile sale amoroase aleatorii este pur și simplu amuzant, dar, în ciuda caracterului instabil, el este cel care are un rol important în vindecarea Dianei.

Un pas important în viața eroinei noastre are loc în momentul în care se decide să plece în Irlanda, un loc pe care soțul ei voia să îl viziteze dintotdeauna. Pleacă imediat, alegând aleatoriul un loc. Modul în care se adaptează e minunat iar ca și citittor, sigur vă veți bucura de succesul ei.

Adevărata distracție începe când îl întâlnește pe Edward, nepotul proprietarei casei în care se află. El este și vecinul ei. Pot spune cu certitudine că acesta este al doilea Edward de care m-am îndrăgostit, primul fiind Cullen, bineînțeles. Edward e pe departe tipul perfect dar nu e nici de neiubit. Este un fotograf care trăiește în singurătate, cu un câine superb și un mod simplu de a vorbi. Cei doi au mai multe conflicte și toate sunt hilare.

Este dificil să iubești din nou în perspectiva lui Diane și obstacolele sunt la tot pasul. Modul în care decide să rezolve lucrurile poate să nu fie pe gustul tuturor, dar asta mi-a plăcut la această carte, înveți să respecți deciziile pe care le iau ceilalți. Mi-ar plăcea să aflu că această carte are a doua parte.

Lucruri pe care le-am învățat din această carte:

  • Oamenii fac față durerii în propiul lor mod. Nu este nevoie să îi judeci.
  • Chiar și cei mai enervanți și dificili oameni merită iubiți. Trebuie doar să încerci să înțelegi o persoană.
  • Femeile independente sunt frumoase.

Diane se poate să nu fie cea mai îndrăgită eroină, dar odată ce ai ajuns să o cunoști, este adorabilă. Pot spune asta și despre Edward. Mai mult decât atât, această carte arată că nu există scurtături spre vindecare, dar, odată făcut primul pas, viziunea nu este la fel de încețoșată ca înainte.

Sper că veți citi această carte și că vă veți bucura de fiecare moment.